זכאות לקנאביס רפואי

על-פי החוק, נחשב צמח הקנאביס לסם, ועל כן אסור לשימוש בישראל, בדומה לשימוש בכל סם אחר, כאשר העונש המרבי על-פי החוק על ייצור, סחר, החזקה, שימוש או העברה שלו הוא עד 20 שנים (או 25 שנים במקרה של הדחת קטין לשימוש). עם זאת, לצמח יש סגולות, כגון סיוע לחולים כרוניים או סופניים הסובלים מכאב, תופעות לוואי ותופעות נוספות להן עדיין אין טיפול תרופתי.

על אף זאת, החל משרד הבריאות משנת 2008 לאשר לחולים את השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים, תוך שהוא מספק לכל חולה כמות מאושרת של קנאביס לצריכה על-פי מאפייניו של החולה (עישון, אידוי או אכילה). הקנאביס מסופק על ידי החברות המורשות, למשל פארמוקן. כ-5,000 חולים מטופלים כיום בקנאביס רפואי בישראל.

מה עושים כדי לקבל אישור?

ראשית כל, על-מנת לקבל אישור לשימוש בקנאביס רפואי, יש לעמוד בתנאים מסוימים (כאשר כל מקרה לגופו).

הסובלים מהמחלות שלהלן זכאים לקבל קנאביס רפואי:

·         סרטן (כל סוג וכל שלב)

·         כאב כרוני

·         טרשת נפוצה

·         גלאוקומה

·         איידס

·         ניוון שרירים

·         קוליטיס, קרוהן ובעיות מעיים

·         לחץ דם גבוה

·         אסטמה (במצבי התקפים קשים)

·         במקרים חריגים בלבד: אלצהיימר

·         במקרים חריגים בלבד: פרקינסון

·         במקרים חריגים בלבד: סכרת

·         במקרים חריגים בלבד: מחלות עור

·         במקרים חריגים בלבד: בעיות שינה מורכבות

·         במקרים חריגים בלבד: טורט

·         פוסט-טראומה (במחקר)

עבור חלק מהמקרים נבדק במסגרת התהליך האם נלקחו תרופות אחרות שלא עזרו ורק אחר-כך מאושר מתן קנאביס רפואי. באופן כללי, הליך האישור פשוט ומהיר יותר עבור חולים סופניים, ואילו עבור אחרים האישור עשוי גם שלא להינתן בסופו של דבר.

על אף שבישראל ישנו אישור חוקי לתת קנאביס למקרים רפואיים מיוחדים, הנושא עדיין אינו פתוח לחלוטין בשיח הישראלי ובגופים ממשלתיים שונים (כולל משרד הבריאות עצמו), זאת על אף שמדינות רבות ברחבי העולם (וקנדה בראשן) מראות התקדמות משמעותית בנושא. מספר הולך וגדל של מדינות בארצות הברית מאפשרות לחולים מסוימים לקבל אישור לקנאביס באופן פשוט וקל יותר מכפי שנהוג בארץ – והעניין רק משתפר עם הזמן, במסגרת תהליך הלגליזציה הגלובאלי.

הליך הבקשה לקבלת קנאביס רפואי

כדי להגיש בקשה לקבל ולהשתמש בקנאביס רפואי, יש תחילה לבקר רופא עם התמחות במחלה ממנה סובל החולה (לא רופא משפחה). בהמלצתו, יראה הרופא ויוכיח כי הניסיונות הקונבנציונאליים לטפל במחלה לא הועילו, ובמידת האפשר, יצרף מאמרים וחומרים רשמיים אחרים המציגים את יכולתו של הקנאביס לסייע לחולה במצבו. את הפנייה יש לשלוח למשרד הבריאות ושם תיבחן על-ידי אחד מהרופאים הבודדים בארץ בעלי הרשאה לרשום קנאביס רפואי לחולים. במידה שהרופא הבוחן את הבקשה ישתכנע כי הטיפול בקנאביס הוא אכן המוצא האחרון עבור החולה, הוא ייתן את האישור, בתוספת הוראות ואופני צריכה אפשריים.