התבגרות האדם מלווה בתהליכים פיזיים שונים כאשר אחד הבולטים שבהם הוא תופעת השכחה ואיבוד הזיכרון. הדבר נובע מפגיעה בחלקים חיוניים במוח אשר אינם מגיבים היטב כבעבר. לזיכרון חלק חשוב בתהליך למידה ותורם להישרדות והפגיעה בו גורמת לתהליכי נסיגה בחיוניות ועוד.
הגורמים העיקריים לתהליכי נסיגה אלו נובעים בעיקר מבעיות שינה, מחלות, התמכרות, חרדות, מתחים ודיכאון, בנוסף, התמכרות לתרופות וחומרים אחרים, עייפות כרונית וחוסר בויטמינים. כמו כן קימות מחלות עצביות שונות אשר עלולות לגרום לפגיעה הזיכרון כך למשל מחלות האלצהיימר, טרשת נפוצה, אפילפסיה, פרקינסון ושבץ מוחי. גם מחלות אחרות דוגמת לב, במערכת הדם ופגיעה בבלוטת התריס עלולות לגרום לפגיעה בזיכרון. הסימפטומים לתופעה הם שונים ורבים בין היתר קושי להסתדר באזורים לא מוכרים, קושי בזכירת שמות וזיהוי פנים של אנשים, קושי בבחירת מילים ו/או שכחה של שמות חפצים, שכחה של ספר שרק עתה נקרא או סרט שרק אתה נצפה, הבעת חוסר עניין בנושאים שהיו מאוד חשובים בעבר, חוסר רצון לפגוש אנשים, הפסקת קריאת ספר או צפייה בסרט באמצע, קושי בריכוז, קושי בספירת כסף, תגובות אנשים מסביב המעירים על שכחה וכו'.
רבים מבני גיל הזהב משנים את מקום מגוריהם, מבחירה אישית או של בני המשפחה, ועוברים לאפשרות של בית אבות כאשר בכל מוסד שכזה ישנם מגוון שירותים המיועדים לאוכלוסייה זו, ובין היתר, שירותי רפואה גריאטריים. כאשר מתגוררים במוסד מתאים לאוכלוסיית הגיל השלישי, ניתן להתייעץ עם גורמים מטפלים מקצועיים במקום היכולים לסייע ולהעניק פתרונות מומלצים בנושא. אחת מההמלצות הרווחות במצבים אלו היא בנושא התזונה. תזונה נכונה תספק לגוף את הויטמינים החסרים, ובכך, לשפר את הסיכוי למניעת הידרדרות נוספת.
להלן 10 ויטמינים ותוספי תזונה היכולים לסייע בשיפור הזיכרון בקרב מבוגרים:
תיאמין (B1) - מצוי בירקות טריים, דגנים שונים, אגוזים ועוד.
ריבולפין (B2) - מצוי בעיקר בבשר ומוצרי חלב.
ניאצין (B3) - מצוי בכבד, אגוזים מוצרי חלב, חלמון ביצה, דגים.
ויטמין B5 - מצוי בכבד ביצים, חלב, דגים, אגוזי לוז ועוד (רגיש לחימום)
פירידוקסין (B6) - מצוי בכרוב, תירס, בננות, ביצים, מוצרי חלב.
חומצה פולית (B9) – מצויה בחלב, גבינה, קטניות, דגנים, בשר בקר וכבש.
ויטמין B12 – מצוי בבשר, עוף ובקר, גבינה, חלב, אצות ועוד.
ויטמין C – מצוי בפירות הדר, עגבניות, כרוב ופירות שונים.
ויטמין D – מצוי בחמאה, ביצים, מוצרי חלב ועוד.
ויטמין E – מצוי בשמן צמחי, אגוזים, שעועית. מוצרי חלב.
כל ויטמין מסייע בדרך אחרת ותורם לשיפור והקלה על סימפטומים שונים.