טיפול קוגניטיבי התנהגותי, או בשמו המקוצר טיפול CBT, נובע מגישה טיפולית המשלבת בין תהליכים קוגניטיביים פנימיים לבין התנהגות. על פי גישה זו, תהליכים קוגניטיביים הם ברי למידה כפי שהתנהגות נרכשת בהתניה ובלמידה.
קיימות מספר שיטות הנוגעות לתחומים שונים בהם טיפול זה נמצא יעיל. לרוב מדובר בפוביות, חרדות חברתיות ומפושטות, הפרעת דחק פוסט טראומטית, דכאון, OCD ועוד. שיטות הטיפול השונות מתמקדות בעבר הקרוב ותרה אחר סיטואציות בהן הופיעו תסמינים פסיכופתולוגיים והטיפול סובב סביב ההקשרים להופעתם. לרוב טיפול קוגניטיבי התנהגותי כולל את שני הרכיבים אך לעיתים מתמקד רק באחד מהם. אולם, לתחום הטיפול מספר היבטים משותפים כמו מעורבות המטפל ובניית תכנית ברורה וממוקדת. בסיקור קצר זה ריכזנו מספר שיטות נפוצות בטיפול CBT:
הבנייה קוגניטיבית
שיטה זו מניחה את הדיאלוג הסוקראטי ככלי באמצעותו בוחנים אירועים ותגובות בחיי המטופל ומאתגרים אותם. הדיאלוג כולל שניים – מטופל ומטפל. בצורה זו ניתן להאיר על משמעויות שונות בהן המטופל טוען את הסיטואציה אליה נקלע ולבחון עם המטפל אלטרנטיביות. המטופל מתבקש לשחזר אירוע מסוים ואת החוויה הרגשית שבאה בעקבותיה וגרמה למצוקה. תוך תיאור החוויה, המטפל "מעמת" אותו עם המציאות האובייקטיבית ובדרך זו שופך אור על מחשבון אוטומטיות ובלתי מסתגלות. לאחר הזיהוי עיוות התפיסה העומד מאחורי ההתנהגות, המטפל והמטופל ניגשים יחד ללמידה מחודשת ורציונלית שתסייע להתמודד עם האתגרים.
חשיפה במציאות
חשיפה נפוצה בעיקר בטיפול בהפרעות חרדה. קיימות מספר שיטות בחשיפה כמו חשיפה בדמיון, התרגלות ועוד. חשיפה במציאות היא לעשות שימוש בגורם החרדה באופן מבוקר שיעורר את הסימפטומים אצל המטופל. התעוררות הסימפטומים בסביבה מבוקרת מאפשרת למטפל והמטופל יחד להתמודד בעזרת הכלים שנרכשו במהלך הטיפול. כיוון שמדובר בסיטואציות מציאותיות המעוררות חרדה, המטפל יתלווה למטופל גם מחוץ לקליניקה, בין אם מדובר בחציית כביש או בהתמודדות עם סיטואציות חברתיות.
פסיכו-הדרכה
מדובר באחד העקרונות החשובים והמנחים בתחום טיפול ה-CBT. פסיכו-הדרכה מבסס את ההיגיון כי כל מטופל מסוגל להבין צורות שונות של פסיכופתולוגיה, בהנחה כי יסופק לו מידע מקצועי אודות ההפרעה, לכן הפניית המטופל לספרות מקצועית רלוונטית ושיתוף בתובנות שעולות במהלך הטיפול הן חלק בלתי נפרד מהתהליך. המטפל לא שומר את הידע לעצמו אלא משתף ומדריך את המטופל עוד מהפגישה הראשונה כחלק מתוכנית הטיפול.
יתרון נוסף לשיטת טיפול זו, היא תחושת הביטחון הנלווית לטיפול שהופכת את המטופל לאקטיבי ומעניקה תקווה לשיפור המצב. כמו כן, כיוון שהמטפל משתף בתובנותיו ומפנה למקורות נוספים, ניתנת תחושת נורמליזציה לקושי של המטופל שעלול לשגות במחשבה כי הוא בודד בסבלו. ככלל עקרונות טיפול ה-CBT מאפשרים בחינה מתמידה של אפקטיביות שיטת הטיפול הנבחרת וזאת לצד הדינמיות האופיינית, כך ניתן להתאים תוך כדי תנועה את שיטת הטיפול המדויקת והממוקדת ביותר עבור המטופל.